“Houtkap en houtgebruik zijn juist goed voor bossen.”

Bart Muys

Professor bosecologie en bosbeheer

Terechte aandacht krijgen bos, bomen en hout tijdens de #weekvanhetbos van 10 tot en met 17 oktober 2021. Deze week is een prachtige aanleiding om eens stil te staan bij hoe waardevol bos en hout zijn voor zowel mens, dier als planeet.

Zo kent het bos verschillende cruciale functies als belangrijke leverancier van zuurstof, ruimte voor recreatie en plezier, biotoop van biodiversiteit, flora en fauna, en als duurzame grondstof voor houten toepassingen. Het oogsten van bomen is hierin om verschillende redenen erg belangrijk. Hierover heersen helaas veel misvattingen. Die hebben we eens voor u op een rijtje gezet en ook waarom dit weldegelijk misvattingen zijn.

Zeg eens eerlijk, heersten deze misvattingen ook bij u? Grote kans dat u niet de juiste informatie heeft gekregen. We hebben daarom twee experts naar hun mening gevraagd over bossen en hout. Bart Muys, professor bosecologie en bosbeheer aan de KU Leuven en Jan Seynaeve, coördinator van Bosgroep Zuiderkempen in Vlaanderen. Zij delen hun kennis en expertise graag met u.

“De verstoring van het klimaat en het kapotgaan van de natuur zijn zonder meer de grootste uitdagingen die wij, als mens, nu al recht in de ogen kijken.”

Jill Peeters

Voormalig weervrouw & International Climate Awareness Expert ©VRT

“We zijn vervreemd geraakt van onze grondstoffen. We bekijken een bos van op afstand en verbinding ontbreekt. We zien een bos ten onrechte als iets aparts, dat niet gekapt of beheerd mag worden.”

Jan Seynaeve

Coördinator vzw. Bosgroep Zuiderkempen

Bouwen met hout

Als het gaat over bouwen, dan is hout een absolute winnaar. Door de sterkte, brandveiligheid en levensduur van het materiaal. Omwille van de snelheid, flexibiliteit en lage levensduurkosten van het totale residentiële of industriële bouwproject. Hout is bovendien de absolute koploper als het gaat over duurzaamheid. Meer over de voordelen.

Hout doet u versteld staan. Zeker als een architect de detaillering en ontwerpvrijheid van hout ten volle weet te benutten. Als duurzaamheid, functionaliteit en esthetica in elkaar overvloeien en allemaal tot uiting komen in dat ene project. Of het nu gaat over wonen, werken of genieten, de meerwaarde van hout bewijst zich in al zijn hoedanigheden. Laat u inspireren.

Inrichten met hout

Bij de inrichting van binnen- en buitenruimtes is de combinatie van natuur en welzijn onverslaanbaar, met hout daarin als de drijvende kracht. Leefcomfort, gezondheid en ecologisch de juiste keuze maken, komen in het in- en exterieur optimaal tot hun recht dankzij hout. Het gevoel van thuiskomen, uw identiteit tot uitdrukking brengen en authenticiteit benadrukken met accenten; hout maakt het slim en verantwoord mogelijk. Meer over de voordelen.

Nergens wordt de veelzijdigheid van hout duidelijker uitgestald dan in het interieur en exterieur van gebouwen. Over de hele wereld treffen we indrukwekkend design, slim gecombineerd met functionaliteiten. Waardoor de houten trap ineens ook een meubelstuk vormt, een houten vloer of deur terecht de aandacht voor zich opeist, binnen en buiten moeiteloos in elkaar overvloeien en optische illusies gecreëerd kunnen worden. Laat u inspireren.