Nergens wordt de veelzijdigheid van hout duidelijker uitgestald dan in het interieur en exterieur van gebouwen. Over de hele wereld treffen we indrukwekkend design, slim gecombineerd met functionaliteiten. Waardoor de houten trap ineens ook een meubelstuk vormt, een houten vloer of deur terecht de aandacht voor zich opeist, binnen en buiten moeiteloos in elkaar overvloeien en optische illusies gecreëerd kunnen worden. Laat je inspireren.

De houten trap als eyecatcher

De houten trap in een woning kan naast zijn functionaliteit zeker ook een stijlvolle toevoeging of zelfs een unieke eyecatcher zijn. Verschillende houtsoorten creëren ieder een unieke uitstraling, naar wens te combineren met bijvoorbeeld uitgesproken of eigenzinnige leuningen. Of het nu een luxe, robuuste uitstraling geeft, of juist een modern design dat het geheel op een sublieme wijze integreert, de rol van de trap in een woning is verrassend veelzijdig. Net als deze indrukwekkende trap in een woning in het Indiase Mumbai, ontworpen door Arquitectura in Movimento, Mexico-Stad. De treden van de ronde trap lopen op een stijlvolle manier als het ware van vloer tot plafond, waardoor de houten treden onder en boven inventief en naadloos in elkaar overvloeien. Door de ronde vormen is met deze trap bovendien op een natuurlijke manier een comfortabele zitfunctie gecreëerd.

Houten vloeren die hun rol opeisen

Het ontwerp, de variëteit en uitstraling, de meerwaarde van een houten vloer is uitzonderlijk te noemen. Een normale, alledaagse houten vloer brengt op z’n minst heerlijke warmte in een ruimte. Maar er kan veel meer, zoals je artistieke identiteit tot uiting brengen met behulp van een kunstzinnige houten vloer. Wat te denken van deze Marbelous Wood Flooring van Snedker Studio dat gevestigd is in Denemarken. Pernille Snedker Hansen gebruikt op creatieve wijze traditionele marmering om nordic wood een bovennatuurlijk, kleurrijk en levendig patroon te geven. Het patroon weerspiegelt de groeiringpatronen in het natuurlijke hout en brengt hiermee het natuurlijke en krachtige van hout bijzonder visueel tot leven. Met als resultaat een verbluffende houten vloer als waardevol onderdeel binnen ieder interieur.

Hoe het houten dakterras zorgt voor een vakantiegevoel

Met behulp van hout is ieder dakterras om te vormen tot een verlengstuk van het interieur. Binnen en buiten lopen ongemerkt in elkaar over, of naast een strak interieur kan juist een warm exterieur voor het gewenste speelse contrast zorgen. De warme, huiselijke en sfeervolle uitstraling, de slijtvastheid van de houtsoorten en de talrijke afwerkingsmogelijkheden maken van ieder dakterras een thuis. Het optimale gevoel van vrijheid en vakantie komt tot leven door een slimme combinatie van bijvoorbeeld houten balken, terrassen en overkappingen. Net zoals het harmonieus samenkomt op dit dakterras bij het huis van Lizz Wasserman en Isaac Resnikoff in Highland Park, Los Angeles. Een ontwerp dat speelt met licht, schaduw, doorkijk en beschutting en is uitgevoerd in verschillende houtsoorten en afwerkingen. Volledig passend binnen de context, creëert hout ook hier het ideale plaatje.

Het houten bedframe als optische illusie

Dankzij hout kan interieurdesign naar een steeds hoger niveau getild worden. Meubilair met bijzondere details, belijningen, rondingen en de combinatie van verschillende houtstructuren en houtsoorten prikkelen de fantasie van de ontwerper meer dan ooit. Zonder beperkingen ontwerpen, ontwikkelen, creëren en gebruiken. Net zoals dit houten bedframe dat een indrukwekkende optische illusie creëert. Zweeft het bed een tikkeltje? Balanceert het continu speels op de vloer? De stijlvolle sfeer creëert een soort gevoel van onstabiliteit, terwijl dat natuurlijk niet zo is. De stoere, strakke uitstraling en de toepassing van verschillende houtafwerkingen voor frame en hoofdeinde bewijzen op een inventieve manier wat de oneindige mogelijkheden van hout zijn. Want dat is wat hout mogelijk maakt, de optimale combinatie van functie, comfort en design.

De deur als houten accent

Deuren worden vaak nog vooral benaderd als functioneel voorwerp. Durft men er echter eens met een andere blik naar te kijken, dan biedt hout de mogelijkheid om een deur te transformeren tot een waardetoevoegend interieurstuk. Dankzij de flexibiliteit van hout kan er naast de uitgebreide functionele eigenschappen zoveel meer. Dit verantwoorde materiaal maakt namelijk onbezorgd ontwerpen en creëren in iedere situatie en context mogelijk. Zo combineert een minimalistisch en strak in- en exterieur zeer succesvol met het natuurlijke materiaal hout. Waardoor de houten deur ineens dat uitgesproken designstatement vormt. Zoals in deze ruimte, waar het natuurlijke, kleurrijke hout van de toegangsdeur een prachtig contrast vormt met de overwegend strakke, witte omgeving. Het witte design zorgt optisch voor meer ruimte, de natuurlijke nerf van de houten deur creëert als vanzelfsprekend het noodzakelijke warme en pure accent.

Ons beste nieuws ontvangen in je inbox?