10 misvattingen over bos en hout

 

Misvatting 1: houtoogst vermindert de ecologische waarde van het bos

Houtoogst zorgt er juist voor dat het duurzaam beheerde bos zijn waarde krijgt en behoudt. Om de klimaatverandering tegen te gaan moeten we de CO2-uitstoot wereldwijd verminderen. Bomen vangen CO2 op en slaan koolstof op in het hout tijdens hun groeiproces. Deze koolstof blijft ook na de oogst opgeslagen in de houten producten, tijdens hergebruik en recyclage.

Dankzij duurzaam beheer, herstel en uitbreiding van bossen slaan we CO2 dusdanig lang op, dat ondertussen nieuwe bomen kunnen groeien die weer CO2 opvangen en koolstof opslaan. Dit is dus juist goed voor het bos en klimaat. Het kappen van bomen biedt bovendien licht en ruimte aan het bos, wat een positief effect heeft op de biodiversiteit. Vindt er geen houtoogst plaats, dan gaat er zelfs biodiversiteit verloren.

Misvatting 2: er is niet genoeg hout beschikbaar in de wereld

Hout raakt niet op zolang we geen roofbouw plegen op bossen, maar ze duurzaam beheren. Dus verantwoord en doordacht oogsten en het bos de tijd en ruimte geven voor de groei van nieuwe bomen. Eén manier om aan te tonen dat hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen, is door te werken met gecertificeerd hout.

Door juist meer producten van duurzame en hernieuwbare herkomst te gebruiken, zoals producten gemaakt van gecertificeerd hout, maak je een bewuste, duurzame keuze die bijdraagt aan het behoud van bossen wereldwijd en bovendien helpt om klimaatverandering tegen te gaan.

Misvatting 3: houtgebruik past niet in een circulaire economie

Hout is van nature een hernieuwbaar, circulair materiaal. Hout wordt zo lang mogelijk gebruikt als grondstof, waarna het wordt hergebruikt en gerecycleerd. Al die tijd blijft de koolstof, gecapteerd tijdens het groeiproces van de boom, opgeslagen in het hout. Zodra enig ander gebruik van hout als grondstof niet meer mogelijk is, wordt dit verbrand met energierecuperatie. De hoeveelheid koolstof die hierbij vrijkomt, is niet meer dan de hoeveelheid tijdens de groei opgeslagen koolstof in het hout. Dankzij duurzaam bosbeheer groeit ondertussen nieuw hout dat ook weer CO2 opslaat. Hout blijft zo altijd beschikbaar en put de aarde niet uit.

In een circulaire economie zetten we materialen en producten zo hoogwaardig mogelijk in met aandacht voor herstelbaarheid, hergebruik, makkelijke productdemontage, omvorming tot nieuwe producten, verkenning van andere gebruiksmodellen etc. Producten van de hernieuwbare grondstof hout passen dus bij uitstek in een circulaire economie.

Misvatting 4: een innovatief product is lastig te maken van hout

Zorgeloos en zonder beperkingen ontwerpen, ontwikkelen, creëren en gebruiken, het kan dankzij hout. Zowel functioneel als esthetisch gezien is hout ontzettend veelzijdig. Het is geen standaard of uniform materiaal, het is uniek omdat het natuurlijk en puur is. Met technische kwaliteiten op het gebied van sterkte, buigzaamheid, kleur en gewicht bijvoorbeeld, biedt het grote ontwerpvrijheid.

Hout biedt dus haast onbeperkte vrijheid als het gaat over je gebouw, je meubels, interieur of exterieur. Architectonische hoogstandjes, bijzondere detailleringen van houten bogen en rondingen, imposante trappen, creatieve speeltoestellen, stijlvolle meubels en imponerende tuinen. Buitengewoon geschikt ook voor de alledaagse producten en toepassingen waaraan hoge duurzaamheids- en kwaliteitseisen worden gesteld.

Misvatting 5: houten producten zijn brandgevaarlijk

Hout toepassen draagt juist bij aan de brandveiligheid. Hout heeft namelijk van zichzelf al goede brandveilige eigenschappen. Zo heeft het een laag warmtegeleidend vermogen en verkoolt de buitenste laag bij brand, waardoor de binnenkant beschermd wordt. Dit heeft een brandvertragend effect. Hout geeft bovendien langzaam energie af, waardoor het volledig opbranden lang duurt.

Instortingsgevaar van een houten gebouw bijvoorbeeld is hierdoor veel minder aanwezig dan bij toepassing van andere materiaalsoorten. Aan brandwerendheids- en brandveiligheidseisen kan daarom vaak ruimschoots worden voldaan met houten (bouw)producten en toepassingen. Bovendien kunnen diverse houtbewerkingen de brandveiligheid indien gewenst of vereist verhogen.

Misvatting 6: bouwen met hout, dat is iets van vroeger

Dankzij geavanceerde bewerkingstechnieken en geprefabriceerde bouwmethoden zoals CLT en houtskeletbouw biedt hout juist nu haast onbeperkte mogelijkheden in het realiseren van duurzame bouwwerken, interieurs en exterieurs. Het maakt hout bovendien het perfecte alternatief voor beton, baksteen of kunststof als het gaat over verduurzaming, energiezuinigheid, logistiek, maatwerk en kwaliteit.

Hout ademt en isoleert, is gemakkelijk te bewerken en de vochtwerendheid en brandveiligheid zijn dankzij innovatie sterk verbeterd. Het bouwen gaat zo lichter en flexibeler, sneller en uiteindelijk goedkoper. Hierdoor kun je met hout zowel residentieel als industrieel bouwen, en dit zowel bij renovaties als in nieuwbouwprojecten. Voor de gehele bouwketen maakt hout het zo bovendien mogelijk maximaal rekening te houden met mens, maatschappij en planeet.

Misvatting 7: een houten gebouw is niet sterk genoeg

Hout is in vergelijking met andere materialen zoals staal en beton, licht in gewicht en toch sterk. Kijk je naar de verhouding tussen sterkte en gewicht van materialen, dan is hout zelfs sterker dan staal. Hierdoor is het een zeer interessante grondstof voor uiteenlopende toepassingen als speeltoestellen, meubilair, tuinterrassen, verpakkingen en zelfs woningen, bruggen, vangrails en woontorens.

CLT- en houtskeletgebouwen zijn ademend en reguleren zelf de luchtvochtigheid. Ook isoleert hout van nature. Reken daarbij ook op grote akoestische en thermische vermogens, stabiliteit, brandveiligheid, inbraakwerendheid, kou- en tochtwerendheid. Zelfs onder extreme weersomstandigheden en in of rond water kunt u bouwen met hout. Naast een sterk gebouw, profiteren gebruikers van een aangenaam binnenklimaat en optimaal comfort.

 

Misvatting 8: hoge energiekosten en veel onderhoud met houtbouw

Hout is juist het ideale bouwmateriaal om energieverspilling tegen te gaan. Het heeft van zichzelf isolerende, vochtwerende en energiebesparende eigenschappen, die het gehele jaar zorgen voor een aangenaam binnenklimaat. Dankzij hoogwaardige detaillering hebben houten gevels, daken en ramen een optimale kierdichting. Hierdoor wordt tocht en energieverlies voorkomen. Zowel de productie van houten bouwmaterialen als de verwerking van houten bouwelementen zijn zeer energie-efficiënt.

In de gebruiksfase vergt hout niet meer onderhoud dan andere bouwmaterialen. Door nieuwe technieken en houtproducten is hout dat toegepast is vele jaren onderhoudsarm en worden de onderhoudstermijnen van houtproducten bovendien ook steeds langer.

Misvatting 9: veel hout toepassen leidt tot ’overkill’

Hout leeft, is natuurlijk en geeft een warm gevoel. Geen twee bomen zijn gelijk, dus ook ieder houten product is uniek en authentiek. Zo is geen meubelstuk, traptrede of terras uiteindelijk hetzelfde. Ieder houten product heeft eigen pure, natuurlijke kenmerken, kleuren en uiterlijkheden.

Dankzij het originele en tijdloze karakter van hout en de grote ontwerpvrijheid getuigt het gebruik van hout vaak juist van lef in unieke ontwerpen. De lange levensduur en duurzame eigenschappen vormen daarbij de kers op de taart. Hout imponeert daarom vandaag de dag als nooit tevoren dankzij geavanceerde toepassingen in alle industriële takken, van houten lepels tot houten wolkenkrabbers.

Misvatting 10: wonen en werken in hout is ongezond

Hout verbetert juist op natuurlijke wijze het gehele binnenklimaat. Dit zorgt voor verschillende fysieke en psychologische voordelen. Hoe meer hout we toevoegen aan onze leefomgeving, des te meer comfort ervaren we. Hout verlaagt namelijk onze hartslag en vermindert stress.

Het bevordert de gezondheid door de goede luchtkwaliteit, evenwichtige luchtvochtigheid en van nature geluiddempende en warmteregulerende eigenschappen. Bovendien zorgt de geur van hout ervoor dat we rust ervaren. Hout is hypoallergeen (allergiearm) en indien het oppervlak glad is afgewerkt is dit makkelijk schoon te houden van stof, schimmels en bacteriën. Hout heeft van nature een positief effect op de gezondheid van mensen.