De beschikbare duurzame keuze
Hout raakt nooit op wanneer afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Duurzame houtoogst geeft het bos immers de tijd en ruimte voor de groei van nieuwe bomen.
Kies hout omwille van de hernieuwbaarheid, de lange levensduur, de oneindige beschikbaarheid, de opslag van koolstof en om zijn energiebesparende eigenschappen. Allemaal voordelen die hout weer de terechte voorkeurspositie geeft als het gaat over duurzame keuzes op vlak van wonen, werken en leven.
Beschikbaarheid hout
Voor veel bossen en bomen in de wereld geldt dat als ze economisch waardevol zijn, het risico kleiner wordt dat ze vernietigd worden om de grond te gebruiken voor andere doelen dan bosbouw. Duurzaam bosbeheer zorgt, naast de sociale, culturele en ecologische waarde, voor deze economische waarde van de bossen. Zodra we bossen duurzaam beheren, dat wil zeggen, verantwoord en doordacht oogsten en het bos de tijd en ruimte geven voor de groei van nieuwe bomen, geraakt hout nooit op. En is het als grondstof dus vrijwel oneindig beschikbaar. Een manier om aan te tonen dat hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen, is door te werken met gecertificeerd hout. De meest gangbare labels in België zijn FSC en PEFC.
Hernieuwbare grondstof
Hout is een duurzame, waardevolle en hernieuwbare grondstof, kortom: een milieuvriendelijke grondstof. Wanneer bossen duurzaam beheerd worden en er bijgevolg niet meer hout geoogst wordt dan dat er bij groeit, blijft hout beschikbaar. Dit maakt het een onuitputbare grondstof.
Als een boom groeit, neemt het CO2 op uit de lucht. De koolstof wordt opgeslagen in het hout, maar ook in de takken, de bladeren en de bodem. Als de grondstof verwerkt wordt tot bijvoorbeeld houten bouwproducten of meubelen, blijft de koolstof opgeslagen. Bovendien veroorzaakt de productie en verwerking bovendien een lagere CO2-uitstoot dan het geval is bij de productie en verwerking van fossiele materialen zoals staal, aluminium, beton en kunststof.
Energiebesparende eigenschappen hout
In vergelijking met andere materialen, heeft hout – dankzij de unieke celstructuur – van zichzelf zeer goede isolerende eigenschappen. Van hout zijn de isolerende eigenschappen bijvoorbeeld 15 keer hoger dan die van beton, 400 keer hoger dan die van staal en 1770 hoger dan die van aluminium. Onnodige warmteverliezen in bouwwerken worden bovendien voorkomen door de hoge mate van detaillering die mogelijk is met hout. Energienormen zijn hierdoor eenvoudig te behalen en eigenaren en gebruikers van de bouwwerken profiteren volop van energiebesparingen.
Lange levensduur
Houten producten hebben een lange levensduur. Dit is niet alleen beter voor het milieu, het maakt het ook financieel interessant. De levensduur is afhankelijk van de toepassing binnen of buiten, de constructie en de gebruiksintensiteit. En uiteraard zijn onderhoud en herstelling tijdens de gebruiksduur van invloed op de totale levensduur van een houten product.
Hout is voorradig
Hout is dus voorradig. Bomen kunnen na 20 tot 120 jaar gekapt worden, terwijl grondstoffen als aardolie en erts eeuwen nodig hebben om tot ontwikkeling te komen. Belangrijke voorwaarde voor oneindige beschikbaarheid is dus wel dat de bossen waaruit het hout geoogst wordt op een duurzame manier worden beheerd. Dan vormen deze bossen een onuitputtelijke grondstofbron voor ons. Onthoud in ieder geval dit: zolang hout uit een duurzaam beheerd bos komt, zal het nooit opraken.