Als het gaat over bouwen, dan is hout een absolute winnaar. Door de sterkte, brandveiligheid en levensduur van het materiaal. Omwille van de snelheid, flexibiliteit en lage levensduurkosten van het totale residentiële of industriële bouwproject. Hout is bovendien de absolute koploper als het gaat over duurzaamheid. Het thema dat bij bouwers en overheid hoog op de agenda’s staat.
De kracht van bouwen met hout
Met allerlei nieuwe bouwmethodes worden er complete woningen van hout gebouwd. En wat te denken van houten wolkenkrabbers! Hout is dus een sterk bouwmateriaal. Als je kijkt naar de combinatie van sterkte en gewicht is hout zelfs de winnaar, omdat het in die verhouding zelfs staal verslaat. Ook de stabiliteitseigenschappen van hout zijn per kilogram maar liefst zeven keer groter dan die van beton. Licht, stabiel, sterk en uiterst geschikt voor nieuwe bouwtechnieken en uiteenlopende toepassingen. Door vernieuwde technologie is hout ook nog eens beter bestand tegen verschillende weersomstandigheden, zoals zon, wind, water, zout en zand. Hout is bovendien brandveilig, aangezien het zichzelf op een natuurlijke manier beschermt bij brand. Het volledig opbranden duurt lang, omdat hout van nature langzaam energie afgeeft. Instortingsgevaar is hierdoor in vergelijking met een bouwmateriaal als staal veel minder aanwezig. Gaat het over strenge eisen op vlak van brandwerendheid en brandveiligheid, dan zit je met hout dus goed. Nog los van de indrukwekkende duurzaamheidsprestaties.
Efficiënter bouwen dankzij hout
Bouwen gaat om vooruitdenken en investeren voor de lange termijn. Voortdurend is het balanceren tussen commerciële en duurzaamheidsbelangen. Scherp rekenen, CO2 compenseren, hergebruiken, allemaal even belangrijk voor het totale plaatje. Want gaat het over bouwen, dan hebben we rekening te houden met mens, maatschappij en planeet. Hout maakt het bouwers makkelijk. Met hout kun je snel, flexibel, residentieel en industrieel bouwen. Complete houten bouwelementen rollen uit grote fabriekshallen waardoor een woning tijdens montage op de bouwwerf al in één dag wind- en waterdicht kan zijn. Dankzij deze kortere doorlooptijd en de razendsnelle oplevering kan dit zomaar meer dan een halvering van de totale bouwtijd ten opzichte van andere bouwmethoden betekenen. Houtbouw leidt dankzij het lichte gewicht tot minder transportbewegingen en vermindert afval op de bouwwerf. Bovendien zorgt hout voor een lage milieubelasting en heeft het dankzij de gunstige technische eigenschappen bij juist gebruik een lange levensduur. De Total Cost of Ownership van bouwen met hout is laag, dat in het totaalplaatje leidt tot een interessante kostenbesparing.
Duurzamer met hout
De duurzame keuze als het gaat over wonen, werken en leven is hout. Deze voorkeurspositie wordt op verschillende duurzaamheidsvlakken bevestigd. Kies hout omwille van de CO2-opslag en CO2-besparing, de lange levensduur, de oneindige beschikbaarheid van de grondstof en om de energiebesparing dankzij de isolerende eigenschappen. Hout is bij uitstek een hernieuwbaar materiaal, waardoor we de aarde niet verder uitputten als we duurzaam geproduceerd hout toepassen. Het behoudt bovendien zijn waarde omdat het eenvoudig te hergebruiken en recycleren is. Het is dan ook logisch dat duurzaam geproduceerd hout uitstekend voldoet aan geldende duurzaamheidsnormen, zelfs als deze in de toekomst strenger zouden worden. Onafhankelijke certificeringsinstellingen zorgen ervoor dat het ook echt de duurzame keuze is en blijft. Duurzaam geproduceerd hout is voor iedereen duidelijk herkenbaar aan labels zoals FSC en PEFC.
Over hout en onderhoud
De vooroordelen rondom hout, bouw en onderhoud zijn hardnekkig. Voor partijen als gemeenten en aannemers is juist de lange termijn essentieel in het totaalplaatje. Om in projecten weloverwogen keuzes te kunnen maken, moeten zij het correcte verhaal kennen. Ieder materiaal vergt aandacht, reiniging en onderhoud. Dankzij grote kwaliteitsverbeteringen van houtsoorten, houtverbindingen, lijm- en verfsoorten vergt hout niet meer onderhoud dan andere bouwmaterialen. Door technologische innovatie en geavanceerde bewerkingstechnieken is hout ook op de lange termijn een betrouwbaar bouwmateriaal. Onderhoudstermijnen en garanties zijn significant verlengd. Mocht er sprake zijn van aantasting of (inbraak)schade dan is het grote voordeel van hout dat het te bewerken is, waardoor delen te vervangen zijn. Ook bij de verduurzaming van bestaand vastgoed maakt dit het verschil, omdat onderdelen zoals glas vervangen kunnen worden in plaats van het slopen van volledige bouwelementen. Omdat hout flexibel aanpasbaar is, behoudt het zijn economische waarde.