Hout doet je versteld staan. Zeker als een architect de detaillering en ontwerpvrijheid van hout ten volle weet te benutten. Als duurzaamheid, functionaliteit en esthetica in elkaar overvloeien en allemaal tot uiting komen in dat ene project. Of het nu gaat over wonen, werken of genieten, de meerwaarde van hout bewijst zich in al zijn hoedanigheden. Laat je inspireren.

Het meest duurzame vakantiepark van België

Het meest duurzame vakantiepark van België verschijnt in de Limburgse Kempen. Dankzij het vooruitstrevende ontwerp van Piet Kerckhof, architect bij Wood Architect, voor wie de toekomst van houtbouw al dagelijkse realiteit is. In de groene en bosrijke omgeving van het uitgestrekte natuurdomein Bosland zijn in het vakantiepark Excelshof 121 comfortabele en kwaliteitsvolle vakantiewoningen ontworpen in Cross Laminated Timber (CLT), afgewerkt met duurzame materialen. Dit massief houten constructiemateriaal CLT, ook kruislaaghout genoemd, minimaliseert zet- en krimpgedrag en maakt grote vloeroverspanningen en wandconstructies mogelijk. Het vereist een nauwkeurige ontwerpstudie van architecten waarna het CLT-bouwsysteem wordt voorgefabriceerd en de realisatie veel sneller verloopt. Met als resultaat moderne, circulaire vakantiewoningen gemaakt uit PEFC gecertificeerd hout, in een prachtige groene en bosrijke omgeving, waarbij de band tussen mens en natuur optimaal wordt aangehaald.

De eerste houten woontoren van België

De eerste 80 meter hoge houten wolkenkrabber van België telt 24 verdiepingen en zal verrijzen in Antwerpen. Vastgoedontwikkelaar Triple Living ontwikkelt de woontoren en de Japanse toparchitect Shigeru Ban, die veel ervaring heeft met grote constructies van hout, heeft de toren ontworpen. De kruislaaghoutconstructie krijgt vooralsnog een kern van beton, maar alle buiten- en binnenmuren, vloeren en plafonds van de woontoren bestaan uit duurzaam hout. Cross Laminated Timber (CLT) is volgens de ontwikkelaar hét bouwmateriaal van de toekomst, omdat hout een hernieuwbare grondstof is en een veel kleinere CO2-afdruk heeft dan staal. Het hout voor dit type constructies komt voornamelijk uit bossen in Oostenrijk. Het totale project van 300 appartementen combineert hoogbouw met laagbouw, waarbij bewoners toegang hebben tot een binnentuin. Bovendien krijgt elk appartement een wintertuin. De houten wolkenkrabber maakt onderdeel uit van een nieuwe duurzame buitenwijk van Antwerpen. De bouwwerken starten eind 2022, de oplevering is voorzien eind 2024.

De langste fietsbrug van Europa

De langste fietsbrug van Europa, genaamd de Pieter Smitbrug, verbindt sinds februari 2021 Winschoten met Blauwestad in Groningen, Nederland. De brug zet de toon als het gaat over circulair en biogebaseerd bouwen. Het hout in deze fietsbrug heeft ruim 144 ton CO2-eq. vastgelegd gedurende de gehele gebruiksduur. De door architect Nol Molenaar ontworpen houten brug is in totaal 800 meter lang, 3,5 meter breed en bestaat uit vier gecombineerde bruggen. Wandelaars en fietsers kunnen op drie plaatsen de brug op en af. Er is bij de totstandkoming veel aandacht geweest voor de natuur. De constructie bestaat uit duurzaam hout afkomstig uit FSC gecertificeerde bossen in Gabon in Centraal-Afrika. Dankzij speciale ledverlichting is er geen overlast voor dieren, aangeplante bomen zorgen dat vleermuizen hun weg vinden en de brug is voorzien van nestkastjes voor vogels. Dit project is in opdracht van de gemeente Oldambt, provincie Groningen en Blauwestad in samenwerking met Strukton Civiel, Oosterhof Holman en Wijma Kampen B.V. gerealiseerd.

Zelfvoorzienende tiny houses

Het Oostenrijkse architectenbureau Precht ontwierp in samenwerking met Baumbau creatieve, modulaire tiny houses in de vorm van boomstammen. Hiermee willen zij luie en saaie architectuur bestrijden. Deze kleine boomhuisjes, genaamd Bert, zijn geïnspireerd op hoe kinderen een boomhut zouden maken en de opvallende ontwerpen kennen als inspiratiebron kinderprogramma’s als Sesamstraat en de Minions. De voorgefabriceerde houten constructiedelen bestaan uit verschillende vormen en worden eenvoudig aan elkaar geklikt. Bert is gedurende zijn hele levensduur flexibel in staat om groter en breder te worden door steeds nieuwe modules toe te voegen. Hierdoor zouden dus ook gezinswoningen en hotels gerealiseerd kunnen worden. Voorzieningen als zonnepanelen, een composttoilet en waterzuiveringsinstallatie behoren tot de mogelijkheden. Bert wil mensen aantrekken die avontuur, natuur en inspiratie zoeken.

Functie en design optimaal gecombineerd in houten trap

Deze bijzondere houten trap in een woning in Londen in Engeland wikkelt zich optimaal in de beschikbare vertrekken, waardoor een gevoel van verrassende ruimtelijkheid ontstaat binnen de krappe omgeving. De ruimtes zijn rondom de open trap verzameld en samen met de trap bepalen zij het ritme. Met het bijzondere effect dat kamers overvloeien in de trap en andersom. Lagere treden functioneren als zitplaats, open en gesloten treden creëren bovendien functionaliteiten als opslag en doorkijk. Deze trap bewijst dat met hout complexe ruimtes en meubels met elkaar verenigd kunnen worden. Deze inventieve houten trap creëert zowel een indrukwekkende functionele als esthetische meerwaarde in deze woning.

Ons beste nieuws ontvangen in je inbox?