Bij uitstek het circulaire materiaal
Circulariteit draait om het ecologisch en economisch optimaal benutten van materialen die we kunnen inzetten voor toepassingen in onze dagelijkse woon-, werk- en leefomgeving.
Hout is een hernieuwbare grondstof en is het circulaire materiaal bij uitstek. Dankzij duurzaam bosbeheer zorgen we er samen voor dat het hout altijd beschikbaar blijft. Bovendien is hout eenvoudig te hergebruiken en recycleren.
Een stuk hout kan in zijn lange leven functioneren in meerdere toepassingen, bijvoorbeeld als deur, luik, meubelstuk, traptrede en als verpakking. En al die tijd slaat het CO2 op!
Circulaire economie
In een circulaire economie passen we strategieën toe om materialen en producten zo hoogwaardig mogelijk te blijven inzetten in de economie. Denk aan herstelbaarheid, hergebruik, producten makkelijk uit elkaar kunnen halen en omvormen tot nieuwe producten, verkennen van andere gebruiksmodellen etc. De materialen zijn gerecycleerd of biogebaseerd en op het einde van de levensduur recycleerbaar of afbreekbaar.
In de houtsector zit de circulaire bio-economie al sinds jaar en dag ingebed: hout wordt zo lang mogelijk gebruikt als grondstof, waarna het wordt hergebruikt en gerecycleerd. Zodra geen enkel ander gebruik van hout als grondstof meer mogelijk is, wordt dit verbrand met energierecuperatie. Al die tijd blijft de koolstof, gecapteerd tijdens het groeiproces van de boom, opgeslagen in het hout. Dit is waarom het gebruik van hout een belangrijke rol speelt in de strijd tegen klimaatverandering.
Hout is circulair
Circulariteit is de oplossing om slimmer om te gaan met onze grondstoffen. Na gebruik worden circulaire producten ingezet als grondstof voor nieuwe producten of materialen, met als doel een wereld zonder afval. Circulariteit gaat dus over het ecologisch en economisch optimaal benutten van materialen die we blijven inzetten voor toepassingen in onze dagelijkse woon-, werk- en leefomgeving. De herbruikbaarheid van producten en grondstoffen en het herstellend vermogen van natuurlijke hulpbronnen zijn hierbij de uitgangspunten. De grondstof hout is circulair bij uitstek. Dankzij hout gaan we van de vernietiging van waarde naar de creatie van waarde dus.
Hernieuwbaar materiaal
Omdat hout een natuurlijke en hernieuwbare grondstof is, putten we onze aarde niet verder uit, mits we er door middel van duurzaam bosbeheer samen voor zorgen dat hout altijd beschikbaar blijft. Bovendien draagt het toepassen van zoveel mogelijk hout in onze woon-, werk- en leefomgeving bij aan het tegengaan van de klimaatverandering dankzij het vermogen van hout om koolstof op te slaan.
Hout is herbruikbaar en recycleerbaar
Naast het gegeven dat hout hernieuwbaar is, is het eenvoudig te hergebruiken en te recycleren en bijgevolg hét circulaire materiaal bij uitstek. Een stuk hout kan dus een lange levensduur hebben door na de betreffende ‘gebruiksfase’ te dienen als circulaire grondstof voor weer een volgende toepassing.
En helemaal aan het einde van de levensduur kan hout altijd nog ingezet worden voor de productie van groene energie. De hoeveelheid koolstof die hierbij dan weer vrijkomt, is bovendien niet meer dan de hoeveelheid tijdens de groei opgeslagen koolstof in het hout.
Kies je voor circulaire, hernieuwbare en herbruikbare producten van hout, dan kies je ervoor om slimmer om te gaan met de grondstoffen op aarde.
Earth Overshoot Day
We gebruiken meer grondstoffen dan de aarde ons kan leveren. Elk jaar berekent Global Footprint Network de ‘dag van overschot’. Dit is de dag waarop we de grondstoffen hebben opgemaakt die de aarde in één jaar kan vernieuwen. Iedere resterende dag na deze ‘Earth Overshoot Day’ tasten we de aarde in dat jaar dus in haar reserves aan. Helaas valt deze dag steeds vroeger in het jaar. Wereldwijd valt deze dag in 2021 op 29 juli. In België viel Earth Overshoot Day in 2021 al op 30 maart. We moeten dus slimmer omgaan met onze grondstoffen.