Sterk

Zo sterk als hout

Hoewel vaak gedacht wordt dat staal het sterkste materiaal is, wint hout echter in de verhouding tussen sterkte en gewicht. Het is licht, maar toch enorm sterk, waardoor het geschikt is voor talloze toepassingen. Moderne technologie heeft ervoor gezorgd dat hout nu nog beter bestand is tegen de natuurelementen. Niks is meer onmogelijk. Kijk naar indrukwekkende houten wolkenkrabbers als HAUT in Amsterdam of The Treet in Bergen. En wat dacht je van het Metropol Parasol in Sevilla? Zo sterk als hout.

Upgrade dankzij techniek

Hout is een natuurlijk materiaal dat van nature al een zekere weerstand biedt tegen houtaantasting. Maar dankzij technologie kan hout nog beter beschermd worden. Door middel van preventieve maatregelen, bestrijding en houtverduurzaming kan de levensduur van hout verlengd worden. Er zijn verschillende technieken beschikbaar, zoals chemische en (hydro-)thermische houtmodificatie, die de duurzaamheid van hout verbeteren, krimp- en zwelgedrag stabiliseren, en de resistentie tegen aantasting verhogen. Met deze technologieën kan hout nog beter bestand worden tegen insecten, zeewind, storm of regen. Nu kan hout nóg beter tegen een stootje!

Het nieuwe beton

Vroeger was hout ons belangrijkste bouwmateriaal, maar door de opkomst van andere materialen werd het naar de achtergrond gedrongen. Gelukkig wordt hout dankzij het gebruik van nieuwe technologie, en de erkenning van de vele milieuvoordelen bij houtgebruik steeds relevanter. Verschillende innovatieve houtbouwmethoden maken van hout het sterke en duurzame alternatief voor beton, baksteen en staal. Houtskeletbouw (hsb) is bijvoorbeeld een flexibele, droge en lichte bouwmethode. Een houten gebouw weegt slechts één derde van traditionele gebouwen.

Een andere innovatieve bouwmethode is Cross Laminated Timber (CLT of kruislaaghout). De CLT-elementen bestaan uit verschillende lagen hout die kruislings op elkaar gelijmd zijn. Dit zorgt voor een hogere sterkte, stabiliteit en stijfheid in alle richtingen, vergelijkbaar met gewapend beton. CLT wordt ook wel “het nieuwe beton” genoemd, omdat er inmiddels volledig houten en hybride hout/beton wolkenkrabbers van vele verdiepingen hoog worden gebouwd.

Hout in de EU

Wanneer het gaat om bouwkundige houten constructies, geldt er uiteraard Europese regelgeving. Dit geldt voor het ontwerp van de constructie, de berekeningen en de sterkteklasse van het gebruikte hout.

In de EU, inclusief België, zijn de regels voor ontwerp en berekeningen vastgelegd in NBN-EN 1995 1-1 Eurocode 5.
De Europese sterkteklassen voor hout dat gebruikt wordt voor constructieve toepassingen zijn vastgelegd in NBN-EN 338 voor gezaagd hout en NBN-EN 14080 voor gelijmd hout.

Voor gezaagd en gelamineerd (gelijmd) hout worden binnen de sterkteklassen verschillende eigenschappen aangegeven op het gebied van de houtsterkte. Hierbij moet je denken aan de buig-, trek-, schuif-, splijt- en druksterkte, volumieke massa, hardheid en de elasticiteitsmodulus. Ook factoren zoals klimaat en belastingduur worden hierbij in overweging genomen. Zo bepalen de normen welke prestaties de houten delen in houten constructies moeten leveren en aan welke eisen zij moeten voldoen.

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte, schrijf in op onze nieuwsbrief
in op onze nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.