Sterk

Sterker dan Hout

Hoewel vaak gedacht wordt dat staal het sterkste materiaal is, wint hout echter de verhouding tussen sterkte en gewicht. Het is licht, maar toch enorm sterk, waardoor het geschikt is voor talloze toepassingen. Moderne technologie heeft ervoor gezorgd dat hout nu nog beter bestand is tegen de elementen. Niks is meer onmogelijk. Kijk naar indrukwekkende houten wolkenkrabbers als HAUT in Amsterdam of The Treet in Bergen. En wat dacht je van het Metropol Parasol in Sevilla? Zo sterk als hout.

Sterker dan staal

Hout is in vergelijking met andere materialen zoals staal en beton, licht in gewicht en toch sterk. Wat niet veel mensen weten, is dat als je kijkt naar de verhouding tussen sterkte en gewicht van materialen, hout zelfs sterker is dan staal! Dit maakt het een interessant materiaal voor heel veel toepassingen en constructies: houten speeltoestellen, meubilair, tuinterrassen, verpakkingen en zelfs bruggen, vangrails, windmolens en woontorens.

Upgrade

Hout is een natuurlijk materiaal dat van nature al een zekere weerstand biedt tegen houtaantasting. Maar dankzij technologie kan hout nog beter beschermd worden. Door middel van preventieve maatregelen, bestrijding en houtverduurzaming kan de levensduur van hout verlengd worden. Er zijn verschillende technieken beschikbaar, zoals chemische en (hydro-)thermische houtmodificatie, die de duurzaamheid van hout verbeteren. Krimp- en zwelgedrag stabiliseren en de resistentie tegen aantasting verhogen. Met deze technologieën kan hout beter bestand worden tegen insecten, zeewind, storm of regen. Nu kan hout nóg beter tegen een stootje!

Het Nieuwe Beton

Vroeger was hout ons belangrijkste bouwmateriaal, maar door de opkomst van andere materialen werd het naar de achtergrond gedrukt. Gelukkig wordt hout dankzij nieuwe technologie en de milieuvoordelen steeds relevanter. Verschillende innovatieve houtbouwmethoden maken van hout het sterke en duurzame alternatief voor beton, baksteen en staal. Houtskeletbouw (hsb) is bijvoorbeeld een flexibele, droge en lichte bouwmethode. Een houten gebouw weegt slechts één derde van traditionele gebouwen.

Een andere innovatieve bouwmethode is Cross Laminated Timber (CLT of kruislaaghout). De CLT-elementen bestaan uit verschillende lagen hout die kruislings op elkaar gelijmd zijn. Dit zorgt voor een hogere sterkte, stabiliteit en stijfheid in alle richtingen, vergelijkbaar met gewapend beton. CLT wordt ook wel “het nieuwe beton” genoemd, omdat er inmiddels volledig houten en hybride hout/beton wolkenkrabbers van vele verdiepingen hoog worden gebouwd.

Bouwen in de EU

Wanneer het gaat om bouwkundige houten constructies, geldt er uiteraard Europese regelgeving. Dit geldt voor het ontwerp van de constructie, de berekeningen en de sterkteklasse van het gebruikte hout.

In de EU, inclusief België, zijn de regels voor ontwerp en berekeningen vastgelegd in NBN-EN 1995 1-1 Eurocode 5.
De Europese sterkteklassen voor hout dat gebruikt wordt voor constructieve toepassingen zijn vastgelegd in NBN-EN 338 voor gezaagd hout en NBN-EN 14080 voor gelijmd hout.

Voor gezaagd en gelamineerd (gelijmd) hout worden binnen de sterkteklassen verschillende eigenschappen aangegeven op het gebied van de houtsterkte. Hierbij moet je denken aan de buig-, trek-, schuif-, splijt- en druksterkte, volumieke massa, hardheid en de elasticiteitsmodulus. Ook factoren zoals klimaat en belastingduur worden hierbij in overweging genomen. Zo bepalen de normen welke prestaties de houten delen in houten constructies moeten leveren en aan welke eisen zij moeten voldoen.

Ons beste nieuws ontvangen in uw inbox?