Veelzijdig

Ontzettend veelzijdig

Hoe wil je het graag hebben? Hout is enorm veelzijdig, zowel functioneel als esthetisch gezien. Verschillende houtsoorten kennen ieder hun eigen kwaliteiten. Op het gebied van sterkte, buigzaamheid, kleur, gewicht en andere specifieke eigenschappen, soms geholpen door geavanceerde bewerkingstechnieken. Hout biedt daarom nu haast onbeperkte vrijheid als het gaat over gebouwen, meubelen of andere binnen- of buitentoepassingen. Met hout worden architecturale hoogstandjes gecreëerd. Bijzondere detailleringen van houten bogen en rondingen, imposante trappen, stijlvolle meubelen en indrukwekkende tuinen. Buitengewoon geschikt voor alledaagse producten en toepassingen waaraan hoge duurzaamheids- en kwaliteitseisen worden gesteld. Zorgeloos en zonder beperkingen ontwerpen, ontwikkelen, creëren en gebruiken. Hout daagt uit.

Veelzijdigheid van hout

Zowel functioneel als esthetisch gezien is hout ontzettend veelzijdig. Het is geen standaard of uniform materiaal, het is uniek omdat het natuurlijk en puur is. Elke boom en elk stuk hout heeft eigen unieke kenmerken. Het voegt zich daarom moeiteloos en harmonieus naar onze leefomgeving waarin we wonen, werken en ontspannen. We worden niet voor niets omringd door hout.

Dankzij de veelzijdigheid wordt hout al sinds mensenheugenis veelvuldig en in grote verscheidenheid toegepast. Voor het creëren van architecturale hoogstandjes bijvoorbeeld en in het interieur en buitentoepassingen. Van meubelen en bouwelementen tot speeltoestellen, muziekinstrumenten en verpakkingen. En nog veel meer. Omdat hout – afkomstig uit duurzaam beheerde bossen – beschikbaar is, gemakkelijk en gedetailleerd te verwerken is, en ook nog eens duurzaam en sterk is.

Verscheidenheid aan voordelen

Als we hout uit duurzaam beheerde bossen gebruiken is het een onuitputtelijke bron voor ons. Toepassen van duurzaam hout helpt ons zelfs de longen van onze aarde, de bossen, te behouden. Door te investeren in duurzaam bosbeheer, dragen we immers bij tot de instandhouding van de bossen. Bomen slaan koolstof op tijdens hun groei, die opgeslagen blijft in de latere houten producten. Toepassen van duurzaam geproduceerd hout draagt dus bij tot minder CO2 in de lucht.

Houten producten kennen van nature een hoge brandveiligheid, omdat het een laag warmtegeleidend vermogen heeft en brand vertraagt door het proces van verkoling. Het heeft zeer goede isolerende eigenschappen dankzij de unieke celstructuur waardoor het energie-efficiënt is. Bovendien heeft het aaibare materiaal hout esthetisch gezien een natuurlijke, warme uitstraling.

Ontwerpvrijheid

Komt het aan op ontwerpvrijheid, dan worden architecten, ontwerpers en productontwikkelaars blij van hout. Moet het strak en modern? Of juist zeer gedetailleerd, met uitdagende vormen? Waar je bij andere materialen al snel tegen beperkingen aanloopt, geldt dat nauwelijks voor hout. Bijzondere historische details als houten bogen en rondingen, moderne designprofileringen, imposante trappen, stijlvolle meubelen en indrukwekkende tuinen, het kan allemaal.

Hout is juist ook buitengewoon geschikt voor alledaagse producten en toepassingen waaraan hoge duurzaamheids- en kwaliteitseisen worden gesteld. Qua (trend)kleurgebruik zijn de mogelijkheden eindeloos. Bovendien kan met een likje verf na jaren opnieuw een eigentijdse uitstraling gegeven worden aan houten producten.

Houtsoorten en kwaliteiten

Er zijn veel verschillende houtsoorten die voor allerlei verschillende toepassingen geschikt zijn, en nog steeds wordt er op het terrein ingezet op het promoten van zogenaamde “lesser known timber species”; door nieuwe houtsoorten te verkennen neemt de druk op gekende houtsoorten immers af. Iedere soort heeft eigen specialiteiten, eigenschappen, voordelen en karakteristieken.

Functioneel gezien zijn eigenschappen zoals sterkte, buigzaamheid, duurzaamheid, gewicht en hardheid bijvoorbeeld van belang afhankelijk van de toepassing. Als constructie voor een bouwwerk zijn er andere eisen en behoeften dan in het geval van een tuinterras. En in de meubelindustrie of scheepsbouw geven logischerwijs weer andere kwaliteiten van een houtsoort de doorslag.

Esthetisch zijn er de houtsoorten met duidelijke nerf-tekening en houtsoorten die dat minder hebben en natuurlijk is hout verkrijgbaar in allerlei verschillende tinten. Dit maakt bijvoorbeeld een interieurstuk of gevel dankzij hout een kenmerkend onderdeel van het geheel. Klassiek eikenhout biedt een totaal andere uitstraling dan bijvoorbeeld het minder gepolijste drijfhout.

Afhankelijk van de toepassing, constructie en gewenste uitstraling kies je de geschikte houtsoort. Laat je informeren door de deskundigen op dit gebied.

Ons beste nieuws ontvangen in uw inbox?