Een nieuwe kijk op bouwen

Duurzame sociale huisvesting

Voor het sociaal huisvestingsproject in de Menslievendheidsstraat in de Brusselse Marollenwijk stelde de BGHM (Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij) een uitdagende visie voorop.

Enerzijds was er de vraag naar de realisatie van betaalbare en kwalitatieve appartementen in het hartje van Brussel, anderzijds werd een prefab houtconstructie als bouwprincipe gekozen. Deze uitdaging maakte diverse design & build-teams warm, maar uiteindelijk koos de BGHM voor het ontwerpteam van Abscis Architecten, ARCHITENKO – Urban Design and Architecture en Studio Ensemble, met PxP en Wyckaert als aannemers.

Studie

2016 – 2019

Realisatie

2021 – 2022

Opdrachtgever

Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij

De makers

Abscis
Architenko
Studio Ensemble
Boydens
Establis
Egeon
De Fonseca
Wyckaert
PxP Projects

Locatie

Brussel

Bruto oppervlakte

2.059 m²

Circulair
Een nieuw baken in de straat

Collectieve woningen

Zoals een suikerklontje valt het project op binnen de oude, hier en daar verwaarloosde, omgeving. In eerste instantie lijkt het iets ‘anders’ of ‘apart’, maar na verloop van tijd zal het samensmelten met zijn omgeving. Een bouwvolume van 8 lagen, met daarin een divers aanbod van appartementen, maakt van dit gebouw de hoogste skeletbouw binnen het Brusselse Gewest.

Dankzij een nauwe aansluiting bij de naastliggende gebouwen, wordt het huidige litteken in het stedelijk weefsel terug aan elkaar genaaid. Dit bevordert de cohesie tussen de verschillende gebouwen en zorgt voor een nieuw baken in de straat.

Abscis_Menslievendheid_trappenhuis
Abscis_Menslievendheid_straat aanzicht
Hoogste skeletbouw binnen het Brusselse Gewest

Een katalysator die de rest van de buurt opvrolijkt.

Het project is gelegen in het centrum van de grootstad en genereert een hoge densiteit aan kwalitatieve stedelijke woningen. Dit gebeurt d.m.v. een aantrekkelijke en actieve plint, en een lichte en luchtige vormgeving. Het gebouw is opgevat als een massieve sokkel met een lichte constructie erbovenop: de 6 bovenste verdiepingen worden in geprefabriceerde houtskeletbouw met gedeeltelijke CLT-wanden uitgevoerd. De volledige wand met schrijnwerk kan in zijn geheel luchtdicht geprefabriceerd worden. Bovendien zijn ook de thermische en akoestische eigenschappen beter.

De opbouw van de prefab houtconstructie is sterk geoptimaliseerd naar de levenscyclus van alle gebruikte materialen, alsook naar hun demonteerbaar en herbruikbaar karakter. In totaal is circa 75% van de gebouwde constructie in houtbouw voorzien.

Meer weten over Abscis Architecten
Abscis_Menslievendheid_snede
Prefab