Auteur: Rik Neven - Palindroom
Hout vanbinnen, hout vanbuiten
Terhills ideale decor voor inspirerend seminarie rond houtbouw
Houtbouw zit in de lift. Zoveel is zeker. Terwijl het vroeger vooral enkele ‘early adopters’ waren die kozen voor hout(skelet-)bouw, zien we dat steeds meer ‘traditionele’ architecten en aannemers hun eerste experimenten met houtbouw achter de rug hebben. Terwijl houtbouw vroeger beperkt bleef tot particuliere woningen, zien we het nu opduiken in grote utiliteitsbouwprojecten. Zoals bijvoorbeeld in Terhills Resort in Maasmechelen, een luxueus vakantiepark bestaande uit 250 modulaire houtskeletbouwwoningen. De ideale locatie voor het geslaagde seminarie dat Fedustria in juni organiseerde rond houtbouw.
“Samen de vastgeroeste houtmythes omverblazen”. Dat vormde zowat het uitgangspunt van het event dat 55 bouwprofessionals lokte die meer te weten wilden komen over de voordelen van houtbouw.
Vastgeroeste vooroordelen vormen inderdaad één van de belangrijkste drempels voor de verdere uitrol van houtbouw. De bouw is en blijft een traditionele sector waardoor het niet altijd evident is om eens af te wijken van de ‘business as usual’. Dat kan alleen doorbroken worden door te informeren en te sensibiliseren en dat vormde precies het doel van het seminarie.
Terhills vormt het sluitende bewijs dat houtbouw zich wel degelijk leent tot grootschalige projecten en dat dergelijke projecten in sneltempo kunnen uitgevoerd worden. Op voorwaarde ten minste dat men zowel in het ontwerp als in de planning en de uitvoering gebruikmaakt van de nieuwste bouwmethodes. Dat werd op overtuigende wijze toegelicht door Filip Vercauteren, manager van Machiels Building Solutions dat erin slaagde om de 250 vakantiewoningen te realiseren in een recordtempo van 10 maanden. Dat was volgens Filip Vercauteren enkel maar mogelijk door alle partners vroeg in het bouwproces te betrekken, door te kiezen voor een beperkt aantal types van bungalows, door een modulaire opbouw en vooral door een ver doorgedreven digitalisering en prefabricatie. De bouwelementen werden op voorhand geproduceerd in de fabriek van Machiels in Genk en nadien geassembleerd in het park.
Machiels trekt resoluut de kaart van hout. Niet alleen omdat het zich goed leent voor prefabricatie en een modulaire opbouw, maar zeker omwille van de ecologische voordelen. Het is een natuurlijke en hernieuwbare grondstof die massa’s CO² opslaat. Over de beschikbaarheid hoeven we ons geen zorgen te maken, volgens Filip Vercauteren. Elk jaar wordt er maar liefst 110 miljoen m³ hout geproduceerd, goed voor een jaarlijkse stijging van 3%. Als het hout gewonnen wordt uit duurzaam beheerde bossen vormt houtbouw geenszins een bedreiging voor de ecosystemen.
Hiermee zit hij volledig op dezelfde golflengte als de spreker die voor hem kwam: Jean Henkens, bioloog van Center Parcs, samen met Jan Schaeken van LRM bouwheer van Center Parcs. Je zal ver moeten zoeken om iemand te vinden die op zo’n overtuigende wijze zijn voorkeur voor houtbouw kan overbrengen op het publiek. Center Parcs bouwt sinds meer dan 10 jaar elke cottage in hout. Dat past perfect bij het uitgangspunt van Center Parcs om een zo natuurlijk mogelijke omgeving te bouwen voor zijn gasten. Als herten, vossen, dassen, konijnen en everzwijnen je buren zijn in een park zoals dat van Terhills, is het volgens Jean Henkens evident om je gebouwen bij de levenswijze van die buren te laten aansluiten. En dat doe je door te bouwen in een natuurlijk materiaal zoals hout, met een vormgeving en een kleurenpallet dat aansluit bij wat je in de natuur aantreft. Interessant detail wat die vormgeving betreft: bomen groeien altijd verticaal. Daarom zou een houten beplanking ook best altijd verticaal gebruikt worden, aldus Jean Henkens. Dat resulteert in een veel natuurlijkere uitstraling dan de horizontale beplanking die je meestal ziet.
Behalve Filip Vercauteren en Jean Henkens deelden ook Jan Schaeken (LRM, opdrachtgever van Terhills samen met Center Parcs) en Jan-Paul Bron (Zeelenberg Architectuur, ontwerper van Terhills) hun visie op Terhills en de houtbouw met het publiek.
Carl Meers, CEO van Indera, die de zitbanken produceerde voor de inrichting van de cottages, had het over ecodesign en het duurzaam businessmodel van het bedrijf. Hij beklemtoonde van zijn kant ook het belang van een nauwe samenwerking met alle betrokkenen tijdens de opbouw van het vakantiepark.
Nadien kreeg iedereen de kans een kijkje te nemen in één van de vakantiewoningen. Het event werd afgesloten met een walking dinner in Terland, de sfeervolle brasserie van Terhills.