Innoverend

Innovatieve bewerkingstechnieken en bouwmethoden

Hoewel hout als grondstof tijdloos is, staat technologie nooit stil en blijft innovatie het streefdoel. Wie bouwt of ontwerpt met hout, staat op de grens tussen oud en nieuw. Hout is het perfecte alternatief voor beton, kunststof, staal en zelfs glas. Wat betreft duurzaamheid, klimaatvriendelijkheid, energiezuinigheid, logistiek, prefabricage, maatwerk en kwaliteit heeft hout een stevig streepje voor. Er komen dagelijks nieuwe ontwikkelingen bij, waardoor werken met hout snelheid, duurzaamheid, isolatie en comfort op de eerste plaats zet. Energiezuinige prefab-daken, wanden, trappen, deuren en modulaire houten bouwonderdelen zijn de standaard geworden.

Het perfecte alternatief

Hout omarmen we, net zoals we dat vroeger deden, nu opnieuw omdat het helpt in het tegengaan van klimaatverandering. Houten producten slaan immers koolstof op; hoe meer hout we gebruiken hoe meer koolstof er wordt opgeslagen en hoe beter voor het klimaat. Het is een natuurlijk materiaal dat ons mede dankzij innovatie, technologie en nieuwe bouwmethoden opnieuw inspireert. Dit motiveert ons het toe te passen als alternatief voor de minder duurzame fossiele en minerale grondstoffen en materialen. Het draagt bij aan behoud van wat ons dierbaar is, onze aarde. Het helpt ons bovendien om comfortabel te wonen, werken en leven. Hout, afkomstig uit duurzaam beheerde bossen, brengt ons echt verder in het tegengaan van klimaatverandering.

Mede door geavanceerde bewerkingstechnieken en bouwmethoden biedt het daarnaast haast onbeperkte mogelijkheden bij het realiseren van bouwwerken, binnen- en buitentoepassingen en alledaagse gebruiksvoorwerpen. Dit maakt hout in diverse toepassingen het perfecte alternatief voor bijvoorbeeld beton, baksteen of kunststof.

Werken met hout

Door vernieuwde technologie is hout beter bestand tegen weersomstandigheden zoals zon, wind, water, zout en zand. Dankzij isolerende eigenschappen en hoogwaardige detaillering en dichtingen draagt het bij aan energiezuinigheid. Omdat hout eenvoudig en zeer in detail te bewerken is, is maatwerk bijna de standaard.

Dankzij het lichte gewicht van deze materiaalsoort kent het daarnaast grote voordelen op het gebied van transport en logistiek. Het lichte gewicht van het materiaal leidt tot minder transportbewegingen van en naar bijvoorbeeld een bouwwerf. Een constante kwaliteit, de natuurlijke eigenschappen en prestaties, de grote duurzaamheidsvoordelen en het comfort dat in hout wonen, werken en leven met zich meebrengt, doet menigeen kiezen voor hout.

Bouwen met houten onderdelen

Innovatie en technologische ontwikkelingen met hout gaan snel. Hout met een label wordt steeds meer gemeengoed, het aantal houtsoorten afkomstig uit duurzaam bosbeheer neemt toe, nieuwe bouwmethoden zoals CLT (kruislaaghout) doen hun intrede en overheden werken toe naar duurzame inkoop.

Waar de bouw nu praktisch volledig drijft op uitputting van natuurlijke bronnen, kun je hout steeds opnieuw aanplanten, het is dus een onuitputtelijke bron indien afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Bouwen met houten onderdelen is daarom beter voor het milieu. Bovendien ademt en isoleert hout, is het makkelijk te bewerken, is de vochtwerendheid en brandveiligheid dankzij innovatie sterk verbeterd. Het bouwen gaat zo lichter en flexibeler, sneller en uiteindelijk goedkoper. De Total Cost of Ownership van bouwen met hout is namelijk laag. Dit leidt in het totaalplaatje tot een interessante kostenbesparing.

Industrieel én circulair bouwen met hout

Zo is het op industriële wijze produceren van houten, modulaire bouwonderdelen in opkomst. Geproduceerd in de fabriek, in elke gewenste vorm en direct voorzien van de benodigde uitsparingen voor bijvoorbeeld installaties. Complete houten bouwelementen rollen uit grote fabriekshallen naar de bouwwerf. De modulaire onderdelen zijn eenvoudig te vervangen of aan te passen. Voldoet het bouwwerk niet meer, dan zijn de houten elementen eenvoudig te hergebruiken of recycleren. Denk aan energiezuinige prefab-daken, wanden, trappen, deuren en gevelelementen.

Dankzij innovatie en technologie kun je met hout zowel residentieel als industrieel bouwen. Bij circulair bouwen hebben we in toenemende mate rekening te houden met mens, maatschappij en planeet. Hout maakt dit mogelijk in de gehele bouwketen.

Ons beste nieuws ontvangen in uw inbox?