Gezond

Gezond voor lichaam en geest

Kiezen voor hout betekent ook kiezen voor een gezondere levensstijl. De grondstof hout zorgt door de opname en afgifte van vocht voor een uitgebalanceerde luchtvochtigheid, in elk seizoen. Het is hypoallergeen (allergiearm) en door z’n gladde oppervlak gemakkelijk schoon te houden van stof, schimmels en bacteriën. Houten vloeren, wanden, plafonds, meubelen of constructies genieten dan ook de voorkeur in huishoudens en openbare ruimtes waar mensen zich prettig moeten voelen. Behalve fysiek, heeft hout ook een positief psychologisch effect op de mens. Studies wijzen uit dat hout verwerkt in het interieur een stressverlagende en daardoor gunstige uitwerking heeft op het sympathisch zenuwstelsel. En bij bijvoorbeeld kinderen in klaslokalen waar hout wordt gebruikt, wordt tevens een lagere hartslag en verhoogde concentratie gemeten. Hout is een cadeau van de natuur waarmee we ons altijd al graag omringd hebben, dat we blijvend in onze armen kunnen sluiten.

Binnenklimaat kan beter

In België kennen we, net als in andere ‘koudere’ landen, een relatief lang dagelijks verblijf binnen. In woningen, scholen en kantoorgebouwen is slechte ventilatie vaak de veroorzaker van een erg slechte luchtkwaliteit.

Vooral in moderne gebouwen hebben mensen hierdoor last van gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, droge ogen, keelpijn, droge huid, gebrek aan concentratie, een gevoel van duizeligheid, of zij raken abnormaal vermoeid. Bovendien verergert een slechte luchtkwaliteit vaak astma en allergieën. Een verkeerde luchtvochtigheid bevordert daarnaast de groei van bacteriën, huisstofmijt, virussen en schimmels.

Gezonde grondstof hout

Hout is een grondstof met van nature een positief effect op de gezondheid van mensen. Diverse studies hebben dit bewezen. Natuurlijke materialen creëren namelijk aantoonbaar optimale omstandigheden voor genezing en bevorderen leerprestaties en de productiviteit. Hout komt rechtstreeks uit de natuur en is goed voor onze gezondheid. Het heeft een helende werking op mensen, zowel fysiek als mentaal. Het verbetert concentratie en verlaagt stressniveaus. Hout kalmeert ons en geeft positieve energie.

De grondstof hout heeft van zichzelf vocht- en warmteregulerende eigenschappen. In elk jaargetijde zorgt toegepast hout zo voor een evenwichtige luchtvochtigheid in bouwwerken. Hout neemt waterdamp op uit de omgevingslucht en geeft het ook af en draagt zo op natuurlijke wijze bij aan een gezond binnenklimaat.

Fysieke en psychische invloed

Een evenwichtige luchtvochtigheid binnen geeft stof, schimmels en bacteriën weinig kans. Bovendien hebben deze ook dankzij het gladde oppervlak van bewerkt hout minder kans om zich te hechten op plafonds, wanden, vloeren, meubelen of andere constructies en toepassingen. Dit maakt van hout een interessant hypoallergeen materiaal voor mensen die gevoelig zijn voor allergieën.

Natuurlijke materialen, zoals hout, verhogen ons gevoel van welbehagen en welzijn, laten ons beter presteren, zorgen ervoor dat we minder ziek zijn en ons gelukkiger en gezonder voelen. Deze fysieke en psychologische invloeden samen zorgen voor een gevoel van algemeen welbevinden.

Comfort van hout

Hoe meer natuurlijke materialen zoals hout we dus toevoegen aan onze leefomgeving, bouwwerken en interieur, des te meer comfort ervaren we. Hout verlaagt onze hartslag en vermindert stress. Dankzij bijvoorbeeld de goede luchtkwaliteit, de van nature geluiddempende eigenschappen en de geur van hout die ons rust geeft.

Hout verbetert dus op natuurlijke wijze het gehele binnenklimaat. Een cadeau van de natuur waarmee we ons altijd al graag omringd hebben, dat we blijvend in onze armen kunnen sluiten, juist als het gaat over onze gezondheid.

Ons beste nieuws ontvangen in uw inbox?