Eindeloze mogelijkheden
Hout. Sinds mensenheugenis bouwen we ermee. Wat begonnen is met simpele constructies is in deze eeuw uitgegroeid tot adembenemende bouwwerken. Denk aan het imposante dakbeschot van de Stadshal in Gent. Of het magnifieke HAUT in Amsterdam. Indrukwekkende houten constructies die dankzij moderne bewerkingstechnieken bestand zijn tegen weer en wind. Zo krachtig dat ze over honderden jaren nog steeds te bewonderen zijn.

Hoe hout de toekomst bouwt
Voor duurzame bouwprojecten is hout de beste optie. Bomen slaan namelijk CO2 op, en dat blijft behouden, zelfs als er meubels of huizen van worden gemaakt. Het gebruik van hout lijkt misschien tegenstrijdig als het gaat om het behoud van bossen, maar door met hout te bouwen, komt er juist bos bij. Boeren die vroeger bomen kapten en verbrandden om landbouwgrond te creëren, stappen nu over op bosbouw. In plaats van dat de CO2 door verbranding weer terug in de lucht komt, wordt deze er juist aan onttrokken. En elke geoogste boom wordt weer een nieuwe boom geplant zodat we de uitstoot kunnen blijven verminderen.
Door met hout te bouwen kan veel constructie in de fabriek worden gedaan. Op deze modulaire manier hoeft er minder naar de bouwplaats vervoerd te worden. En dat betekent minder uitstoot. Omwonenden zijn er ook blij mee want minder lang bouwen betekent minder overlast. Economisch en ecologisch maken we hiermee optimaal gebruik van deze circulaire hulpbron.

Hout vanbinnen, Hout vanbuiten
Hout biedt vrijheid voor architecten, designers en productontwikkelaars die graag flexibel werken. Zowel voor als na de bouw kan er nog van alles worden gemodificeerd. En qua uitstraling kan men ook alle kanten op. Hout hoeft niet strak en modern te zijn of altijd per sé een houten uitstraling te hebben. Van sommige gebouwen weet je pas dat ze van hout zijn als iemand je dat vertelt.
Of het nu gaat om rechte of gebogen vormen, vierkante of ronde afmetingen, hoge of lage constructies, dikke of dunne detailleringen, hout kan het allemaal. Daarom zien we tegenwoordig steeds vaker houten speeltuinen opduiken of ons eten opgediend op hout. Deze natuurlijke hulpbron biedt een breed scala aan creatieve mogelijkheden. Functionaliteit, esthetica en duurzaamheid leiden samen tot een ultieme, authentieke symbiose. Een onverslaanbare combinatie van comfort en design. Laat je inspireren door projecten die je voor zijn gegaan.
Stijlvolle huizen met prachtige interieurs indrukwekkende trappen bewijzen de eindeloze variaties van inrichten met hout. In welke vorm je het ook giet: hout verliest nooit zijn natuurlijke charme. Eveneens is het buitengewoon geschikt voor alledaagse producten waaraan hoge duurzaamheids- en kwaliteitseisen worden gesteld.

Minder bekende houtsoorten
Om de druk op populaire houtsoorten te verminderen, wordt er momenteel ingezet op het ontdekken en promoten van minder bekende houtsoorten. Deze “lesser known timber species” hebben ieder hun eigen karakter, voordelen en eigenschappen. Afhankelijk van de gewenste eigenschappen zoals sterkte, buigzaamheid, duurzaamheid, gewicht en hardheid, kies je houtsoort die past bij wat jij voor ogen hebt. Voor een trap gelden bijvoorbeeld andere vereisten dan voor een terras.
Ook esthetisch gezien is er een ruime keuze aan houtsoorten, variërend van hout met een opvallende nerftekening tot hout met een egale uitstraling. Daarnaast is er hout in verschillende tinten, waardoor het mogelijk is om een unieke uitstraling te creëren voor bijvoorbeeld een interieurstuk of gevel.
Laat je bij de keuze voor een houtsoort altijd goed informeren door de deskundigen op dit gebied. Op deze manier kun je er zeker van zijn dat je de juiste houtsoort kiest voor de gewenste toepassing.