Veelzijdig

Eindeloze mogelijkheden

Hout. Sinds mensenheugenis bouwen we ermee. Wat ooit begonnen is met eenvoudige constructies, is in deze eeuw uitgegroeid tot adembenemende bouwwerken. Projecten die ooit ondenkbaar waren, staan nu gewoon voor je neus. Denk aan het imposante dakbeschot van de Stadshal in Gent. Of het magnifieke HAUT in Amsterdam. Indrukwekkende houten constructies die dankzij moderne bewerkingstechnieken bestand zijn tegen weer en wind. Zo krachtig dat ze over honderden jaren nog steeds te bewonderen zijn.

Iedere houtsoort heeft zijn eigen kwaliteit. Qua kleur, gewicht en sterkte heb je keuze uit eindeloze mogelijkheden. Hout biedt ontwerpers de vrijheid om te doen wat ze willen. Vanwege de uniforme inrichting van de stad, springt een gebouw van/met hout meteen in het oog. Maar hout is ook achter de gevels, niet altijd zichtbaar aanwezig. Stijlvolle huizen met prachtige interieurs en indrukwekkende trappen bewijzen de eindeloze variaties van inrichten met hout. In welke vorm je het ook giet: hout verliest nooit zijn natuurlijke charme. Eveneens is het buitengewoon geschikt voor alledaagse producten waaraan hoge duurzaamheids- en kwaliteitseisen worden gesteld. Ga de uitdaging aan en laat de wereld versteld staan van wat jij bouwt met hout.

Hoe hout de toekomst bouwt

Voor duurzame bouwprojecten is hout de beste optie. Bomen slaan namelijk CO2 op, en dat blijft behouden, ook later als er meubels of huizen van worden gemaakt. Het gebruik van hout lijkt misschien tegenstrijdig als het gaat om het behoud van bossen, maar door met hout te bouwen, komt er juist bos bij. Wij pleiten voor hout afkomstig uit duurzaam bosbeheer. Zodat voor elke geoogste boom er weer een nieuwe wordt geplant en we op die manier de uitstoot kunnen blijven verminderen.

Door met hout te bouwen kan veel voorbereidend werk in de fabriek worden gedaan. Op deze manier hoeft er minder naar de bouwplaats vervoerd te worden. En dat betekent minder uitstoot. Omwonenden zijn er ook blij mee, want minder lang bouwen betekent minder overlast. Economisch en ecologisch maken we hiermee optimaal gebruik van deze circulaire grondstof.

Hout vanbinnen, Hout vanbuiten

Hout biedt vrijheid voor architecten, designers en productontwikkelaars die graag flexibel werken. Zowel voor als na de bouw kan er nog van alles worden gewijzigd. En qua uitstraling kan men ook alle kanten op. Hout hoeft niet strak en modern te zijn of altijd per sé een houten uitstraling te hebben. Van sommige gebouwen weet je pas dat ze van hout zijn als iemand je dat vertelt.

Of het nu gaat om rechte of gebogen vormen, vierkante of ronde afmetingen, hoge of lage constructies, dikke of dunne detailleringen, hout kan het allemaal. Daarom zien we tegenwoordig steeds vaker houten speeltuinen opduiken. Deze natuurlijke grondstof biedt een breed scala aan creatieve mogelijkheden. Functionaliteit, esthetica en duurzaamheid leiden samen tot een ultieme, authentieke symbiose. Een onverslaanbare combinatie van comfort en design. Laat je inspireren door projecten die je voor zijn gegaan.

Ontdek jouw hout

Om de druk op populaire houtsoorten te verminderen, wordt er momenteel ingezet op het ontdekken en promoten van minder bekende houtsoorten. Deze “lesser known timber species” hebben ieder hun eigen karakter, voordelen en eigenschappen. Afhankelijk van de gewenste eigenschappen zoals sterkte, buigzaamheid, duurzaamheid, gewicht en hardheid, kies je de houtsoort die past bij wat jij voor ogen hebt. Voor een trap gelden bijvoorbeeld andere vereisten dan voor een terras.

Ook esthetisch gezien is er een ruime keuze aan houtsoorten, variërend van hout met een opvallende nerftekening tot hout met een egale uitstraling. Daarnaast is er hout in verschillende tinten, waardoor het mogelijk is om een unieke uitstraling te creëren voor bijvoorbeeld een interieurstuk of gevel.

Laat je bij de keuze voor een houtsoort altijd goed informeren door de deskundigen op dit gebied. Op deze manier kun je er zeker van zijn dat je de juiste houtsoort kiest voor de gewenste toepassing.

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte, schrijf in op onze nieuwsbrief
in op onze nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.