Een nieuwe kijk op bouwen

Waarom houten torens een blijver zijn

HAUT is van hout. Eeuwenoud bouwmateriaal en tegelijk dé innovatie in duurzaam bouwen. Hout slaat natuurlijk CO2 op. Een van de hoogste hybride houten gebouwen ter wereld, die het hoogst haalbare duurzaamheidslabel krijgt.

Naast een houten hoogbouwconstructie heeft HAUT energie-opwekkende gevels en triple glas, en is het zodanig gerealiseerd dat de toegepaste materialen zoveel mogelijk herbruikbaar zijn.

Hout heeft nog veel meer kwaliteiten. Hout ademt, hout leeft. Het voelt warm aan en geeft daardoor ongekend wooncomfort. De nieuwe norm in gezond bouwen en wonen. En dat is de reden waarom bouwen met hout een blijver is.

De houtbouwers

Team V Architectuur
Lingotto
Arup
J.P. van Eesteren

Locatie

Korte Ouderkerkerdijk, Amsterdam, Nederland

Awards

2022: Nominatie WAF Awards, categorie ‘Housing – Completed’
2018: Nominatie WAF Awards, categorie ‘Residential – Future Project’
2018: International BREEAM Award, categorie Homes – Design
2017: Genomineerd voor de ABB LEAF Award, categorie Best Future Building – Drawing Board

Specs

Toren van 73 meter hoog, met 52 appartementen van verschillende afmetingen, publiek gedeelte met health club (ca. 800 m² bruto-vloeroppervlakte), fietsenstalling en ondergrondse parkeergarage. Totaal ca. 14.500 m² bruto-vloeroppervlakte.

Impact

Staal en beton stoten CO2 uit. Hout slaat CO2 op. In HAUT wordt 2.800 kubieke meter hout gebruikt. Dit betekent met dit ene gebouw alleen al een CO2-opslag van circa 1,9 miljoen kg CO2. De genoemde hoeveelheid compenseert de CO2-uitstoot van een middenklasse-auto van bijna 15,7 miljoen km of het jaarlijks elektriciteitsverbruik van 2.075 huishoudens.

Certificering

HAUT heeft een BREEAM Outstanding ontwerp-certificaat, de hoogste graad in duurzaamheid en is winnaar van de International BREEAM Award 2018.

Duurzaam

De mensen achter HAUT

Do Janne Vermeulen

Architect
Team V Architectuur
Meer over Do Janne
Portret Do Janne Vermeulen

Gerard Comello

Projectontwikkelaar
Lingotto
Meer over Gerard
Portret Gerard Comello

Mathew Vola

Ingenieur
Arup
Meer over Mathew
Portret Mathew Vola

Jeroen Dunnebacke

Aannemer
J.P. van Eesteren
Meer over Jeroen
Portret Jeroen Dunnebacke

De houtbouwers van HAUT

Één van de meest prestigieuze houtbouwprojecten van dit moment, verteld door de makers zelf. Over de ervaringen, de keuzes en de ‘lessons learned’.

Terugblikken op De houtbouwers van HAUT

Bedankt voor je deelname!

Het was een succesvolle dag vol inspiratie en kennisdeling dankzij jullie komst en de sprekers Do Janne Vermeulen, Gerard Comello, Mathew Vola en Jeroen Dunnebacke. Dat moest natuurlijk vastgelegd worden. Spot je jezelf op de foto’s? Plaats ze op social media met #houtdenatuurlijkekeuze en tag ons @hout_bois.

Heb je deze dag moeten missen? Niet getreurd! Dit was slechts de eerste in een reeks van inspiratiesessies. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

De volgende inspiratiesessie bijwonen?
EVENT
Met HAUT de hoogte in

De vele voordelen van bouwen met hout

Naast CO2-opslag kent bouwen met hout nog vele andere voordelen. Door te bouwen met hout wordt het bouwproces zoveel mogelijk naar de fabriek verplaatst, hierdoor neemt het aantal transportbewegingen fors af.

Daarnaast kent bouwen met hout een veel kortere bouwtijd, zorgt het voor minder geluidsoverlast, minder materiaalgebruik en minder faalkosten. En dat allemaal door prefabricage en modulair bouwen.

Een ander heel mooi bijkomend voordeel is dat mensen gelukkiger zijn in een houten gebouw, het de gezondheid bevordert en kinderen zich in de klas beter kunnen concentreren.

Foto's: Jannes Linders
HAUT Amsterdam
Haute architectuur

Tijd voor vrijheid in ontwerp

Een voordeel van een houten constructie is de hoge mate van aanpasbaarheid, wat op maat gemaakte hoogwaardige architectuur mogelijk maakt. En dan hebben we het niet alleen over de vrijheid van ontwerpen, maar ook over de grote flexibiliteit tijdens het bouwen én achteraf om op een later moment het gebouw te kunnen aanpassen of uitbreiden.

Houtbouw betekent ook zeker niet automatisch dat het gebouw een volledig houten uitstraling hoeft te hebben. Een houten constructie kan op allerlei manieren worden afgewerkt en is prachtig te combineren met andere bouwmaterialen.

Foto's: Jannes Linders
HAUT Amsterdam – Slaapkamer
HAUT Amsterdam
Innovatief