Sterk

​​De echte krachtpatser: hout

Is hout sterker dan staal? Kijk je naar de verhouding tussen sterkte en gewicht van materialen, dan verslaat hout in die verhouding zelfs staal. Licht en toch erg sterk dus, en hierdoor uiterst geschikt voor uiteenlopende toepassingen. Van speeltoestellen tot meubilair en van verpakkingen tot houten terrassen in de tuin. Dankzij technologie is hout inmiddels een echte krachtpatser geworden. Het is hierdoor veel beter bestand tegen wind, water, zout en zand. Door middel van oude en nieuwe technieken en innovatieve oplossingen kunnen zelfs steeds meer houten wolkenkrabbers deel uitmaken van de skylines in de wereld. Wat een power zit er in hout!

Sterker dan staal

Hout is in vergelijking met andere materialen zoals staal en beton, licht in gewicht en toch sterk. Wat niet veel mensen weten, is dat als je kijkt naar de verhouding tussen sterkte en gewicht van materialen, hout zelfs sterker is dan staal! Dit maakt het een interessant materiaal voor heel veel toepassingen en constructies: houten speeltoestellen, meubilair, tuinterrassen, verpakkingen en zelfs houten bruggen, vangrails, windmolens en woontorens!

Technologie voor levensduurverlenging

Hout is een natuurproduct. Duurzaamheidsklassen (EN 350) van de verschillende houtsoorten geven de (natuurlijke) weerstand tegen houtaantasting aan. Naast de natuurlijke weerstand helpt technologie hout een handje. Bijvoorbeeld op het gebied van preventie, bestrijding en houtverduurzaming. Afhankelijk van de houtsoort, toepassing en noodzaak, kan technologie de levensduur van hout verlengen. Chemische en (hydro-)thermische houtmodificatie verbeteren de duurzaamheid van het hout, stabiliseren krimp- en zwelgedrag bij vocht en droogte en verhogen resistentie tegen aantasting. Hout is hierdoor veel beter bestand tegen organismen, wind, water, zout en zand. Dit maakt hout een echte krachtpatser.

Houtbouwmethoden

Vroeger bouwden we nagenoeg alles in hout. Maar door de opkomst van andere materialen, werd hout helaas verdrongen. Echter, dankzij vernieuwde technologie én dankzij de milieuvoordelen wordt hout als duurzaam bouwmateriaal opnieuw steeds relevanter en vaker toegepast in bouwwerken, ook als het gaat over bouwen in de hoogte. Diverse innovatieve houtbouwmethoden maken van hout het duurzame, sterke alternatief voor beton, baksteen en staal. Zoals houtskeletbouw (hsb), een flexibele, droge en lichte bouwmethode. Het houten gebouw heeft slechts een derde eigen gewicht ten opzichte van bouwwerken uitgevoerd in traditionele materialen. Of de innovatieve bouwmethode Cross Laminated Timber (CLT of kruislaaghout). De CLT-elementen bestaan uit verschillende lagen hout die kruislings op elkaar gelijmd zijn. Hierdoor heeft het houten bouwmateriaal een hogere sterkte, stabiliteit en stijfheid in alle richtingen, vergelijkbaar met gewapend beton. Het wordt niet voor niets ‘het nieuwe beton’ genoemd, omdat er inmiddels volledig houten en hybride hout/beton wolkenkrabbers van vele verdiepingen hoog gebouwd worden.

Regelgeving sterkte van hout

Zodra het over bouwkundige houten constructies gaat, geldt hiervoor uiteraard Europese regelgeving. Zowel voor het constructieontwerp, de berekening van de houten constructie als de sterkteklasse van het hout zelf.

In de EU en dus ook in België zijn de regels voor ontwerp en berekeningen vastgelegd in NBN-EN 1995 1-1 Eurocode 5. De Europese sterkteklassen van het hout voor constructieve toepassingen zijn vastgelegd in NBN-EN 338 voor gezaagd hout en NBN-EN 14080 voor gelijmd hout.

Voor gezaagd en gelamineerd (gelijmd) hout worden binnen de sterkteklassen verschillende eigenschappen aangegeven op het gebied van de houtsterkte. Zoals de buig-, trek-, schuif-, splijt- en druksterkte, volumieke massa, hardheid en de elasticiteitsmodulus. Ook factoren zoals klimaat en de belastingduur worden meegewogen. De normen bepalen dus aan welke prestaties de houten delen in (berekeningen van) houten constructies moeten voldoen.

Ons beste nieuws ontvangen in uw inbox?